Vad är skillnaden mellan tandblekning och whiteningtandkräm?

Vad är skillnaden mellan tandblekning och whiteningtandkräm?


Det är viktigt att vara medveten om skillnaden mellan riktig tandblekning och munvårdsprodukter med whitening, dels på grund av prisskillnaden men också på grund av att det är två helt skilda behandlingar. En tandkräm kan exempelvis aldrig uppnå samma resultat som en ordentlig behandling hos tandläkaren, Brilliant Smile Sweden förklarar varför.

Med tandblekning menas att man tar bort missfärgningar inuti tanden med hjälp av en oxiderande ingrediens, vilket är enda sättet att komma åt pigment som ligger packade i emaljstrukturen. Väteperoxid, eller ämnen som bryts ner till väteperoxid som exempelvis karbamidperoxid, är den vanligaste aktiva ingrediensen i tandblekningspreparat. När väteperoxid oxiderar frigörs fria syreradikaler som bryter ner organiskt material till koldioxid och vatten. Missfärgningarna som sitter i tänderna är till exempel rester från kaffe, tobak, mat etc. vilket är organiska material som bryts ner. Emaljen är icke-organiskt material och påverkas därför inte.

Eftersom munvårdsprodukter varken får eller bör innehålla väteperoxid kan de omöjligen ta bort missfärgningar inuti emaljen så som riktig blekning gör. Även om en tandkräm skulle innehålla väteperoxid hade exponeringstiden varit för kort för att kunna ge märkbar effekt. Det en tandkräm eller munskölj kan göra i bästa fall är att ta bort plack och ytliga fläckar, samt motverka framtida missfärgning. De flesta har en hel del ytliga missfärgningar och får därmed effekt, men ingredienser och kvalitet varierar mycket mellan olika fabrikat.

Sammanfattningsvis, vill man ha stor nyansförändring är det alltså riktig tandblekning med väteperoxid som gäller. Nöjer man sig med en uppfräschning kan en whiteningtandkräm av god kvalitet vara tillräcklig.

Det finns ännu inga kommentarer till detta inlägg.
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentarer:
Fortsätt »