Frågor och svar om tandblekning | Brilliant Smile

FRÅGOR OCH SVAR


Har du funderingar angående tandblekning?
Här har vi samlat vanliga frågor och svar. Skulle du ändå inte hitta det du söker? Tveka inte att höra av dig, vi hjälper dig gärna!


TANDBLEKNING


ÄR TANDBLEKNING SÄKERT?

Blekning med Brilliant Smile-metoden utförs alltid av certifierad personal och är en helt säker behandlingsmetod. Tandläkare måste naturligtvis undersöka tänderna grundligt och behandla skadade tänder innan tandblekningsbehandling kan påbörjas. Före blekningen så poleras diverse ytliga missfärgningar bort. Därefter appliceras Brilliant Smiles PH-neutrala blekgel som aktiveras med plasmaljus. Gelen frigör fria syreradikaler som i detta fallet används för att tränga in och förgöra missfärgningar i tanden utan att skada eller på annat sätt förändra tandens emalj. Lättare ilningar kan upplevas under eller efter behandlingen, men med Brilliant Smiles blekning är eventuella ilningar övergående och ofarliga. Om gel kommer i kontakt med tandkött eller munnens mjukdelar kan det leda till irritation, men även denna företeelse går över inom några dagar och inget man behöver vara orolig över - var försiktig med tandborsten nära det drabbade området för att inte förvärra eventuell irritation.

VAD INNEBÄR DET ATT MAN BLEKER MED ”BRILLIANT SMILE-METODEN"?

Det finns många olika tandblekningspreparat på marknaden och det uppkommer ständigt nya aktörer som utlovar både säkerhet och resultat. Inom EU finns lagar som sätter krav på tandblekningsprodukter som säljs inom EU och därmed även på den svenska marknaden. Dessvärre finns det dock producenter som inte följer dessa riktlinjer. Inför en blekning, oavsett behandlingsform är det därför viktigt att försäkra sig om att man använder produkter som inte skadar tänderna. Var därför noga med att se över innehållet i produkten och om du är osäker - kontakta läkemedelsverket. 
Alla Brilliant Smiles preparat är pH-neutrala och EU-godkända. Våra geler innehåller också tillsatser som motverkar ilningar och stärker emaljen. Vi använder plasmaljus med minimal värmeutveckling, detta skadar inte pulpan inne i tanden som annars är värmekänslig. Plasmaljuset är också helt fritt från cancerframkallande UV-strålar och skadliga våglängder. Vi är måna om dig som kund och en behandling med Brilliant Smile ska ge dig ett bra resultat - både snabbt och säkert! Under Våra återförsäljare kan du hitta de kliniker som använder sig av Brilliant Smile-metoden. Är du osäker kan du alltid
kontakta oss.

VARFÖR SKA MAN GENOMFÖRA EN TANDLÄKARUNDERSÖKNING INFÖR EN TANDBLEKNINGSBEHANDLING?

En tandläkare ska fastställa att man är en lämplig kandidat för tandblekning innan man bokar in en behandling. Skulle man ha hål eller sprickor i tänderna finns risk för obehag ifall tandblekningsgelen skulle tränga in i dessa. Det är inte farligt eller sannolikt att det skulle hända då man sällan har hål på framsidan tänderna, men det är bäst att vara på den säkra sidan. Det är även viktigt att ta bort tandsten innan behandlingen för att få bästa möjliga resultat, då tandblekningsgelen inte tränger genom tandstenen.

FÅR MAN MYCKET ILNINGAR VID TANDBLEKNING?

Den vanligaste biverkningen vid tandblekning är ilningar och känslighet i tänderna. Detta är inte farligt men kan vara obehagligt. Med Brilliant Smiles produkter är biverkningar mindre vanliga. Detta beror på att Brilliant Smiles tandblekningsgeler är pH-neutrala inte fräter på emaljen. Gelerna har en hög vattenhalt och innehåller dessutom ämnen som stärker och reparerar skador på tändernas emalj, vilket i slutändan ger friskare och starkare tänder. Man kan känna lätta ilningar under eller precis efter behandlingen, men dessa försvinner inom det närmaste dygnet.

VILKA RESULTAT KAN GARANTERAS?

En blekningsbehandling med Brilliant Smile-metoden gör att tänderna blir i genomsnitt sju nyanser vitare. Resultatet är dock individuellt och beror på typen och graden av missfärgning. För att få en rättvis bedömning kan du boka tid för en konsultation på din närmaste klinik.

KAN JAG BLEKA TÄNDERNA OM JAG ÄR GRAVID ELLER AMMAR?

Det finns inga studier som påvisar att det är farligt för barnet eller mamman med någon form av tandblekning. Varför har då de flesta (inkl. BrilliantSmile) graviditet och amning som en kontraindikation? Svaret är enkelt! Då det inte finns några studier som påvisar att barnet eller mamman inte påverkas av tandblekningen, är en chansning som kan påverka ett ofött barns hela framtida liv, inte värt att experimentera med. Avvakta därför med tandblekningen tills dess att ni har slutat amma. Däremot går det alldeles utmärkt att använda samtliga av våra munvårdsprodukter medan du är gravid eller ammar.

KAN JAG BLEKA MINA TÄNDER OM JAG HAR EN PORSLINSFASAD ELLER FYLLNING?

Ja, man kan bleka tänderna när man har fyllningar. Fyllningen består av oorganiskt composit-material och påverkas inte av tandblekningen. Tänk på att fyllningen inte påverkas färgmässigt av tandblekningen och kan därför framträda som gulare när resten av tanden bleks. Ytliga organiska missfärgningar som fastnat på en fyllning kan blekas bort under en tandblekning vilket medför att en fyllning också kan bli något ljusare efter en blekning. Räkna ändå för säkerhets skull med att ni eventuellt kommer att få byta t.ex. en väldigt synlig fyllning på en framtand.

HUR LÅNG TID TAR DET INNAN MINA TÄNDER BLIR MISSFÄRGADE IGEN?

Hur lång tid det tar för dina tänder att bli missfärgade igen beror på dina levnads- och kostvanor. Vanligast är att man vill göra om behandlingen efter tre till fem år.

TAR TANDBLEKNING LÅNG TID?

Hur lång tid det tar att uppnå önskat resultat beror på vilka förutsättningar du har samt vilken behandlingsmetod du väljer. Vid hemblekning i skena är det vanligast att man bleker tänderna i 7 dagar, om behandlingen sker under dagtid eller nattetid avgörs vid din konsultation. Vid en klinikblekning får man ett betydligt snabbare resultat. Detta beror delvis på att man ofta använder starkare preparat men också eftersom en klinikblekning innebär att man ljusbehandlar tänderna i tre omgångar. Lampan påskyndar blekningsprocessen eftersom gelen oxiderar snabbare. Jämfört med äldre och mer invecklade metoder med halogenlampor och dylikt är tandblekning med LED-Plasmaljusteknologi mycket bekvämt och ger fantastiska resultat. Räkna med att en klinikblekning inklusive för- och efterkonsultation tar 1,5-2 timmar. Vill du ha mer ingående information kan du läsa mer om våra tillgängliga behandlingsmetoder.

MUNVÅRD MED WHITENING


VARFÖR BRILLIANT SMILE?

De flesta munvårdsprodukter som idag marknadsförs som lågbudget “whitening”-produkter i butiker, har ingen bevisad effekt. De fåtal produkter som har en faktisk whitening-effekt brukar uppnå detta genom en hög slipfaktor. Detta är något som skadar tändernas emalj och ska därför inte användas under en längre period. Brilliant Smiles munvårdsserie löser upp ytliga missfärgningar med hjälp av aktiva ingredienser och har ingen skadlig slipverkan. Studier som bevisar de aktiva ingrediensernas effekt finns väl dokumenterade. Produkterna är helt säkra för emaljen och skall användas varje dag för ett friskare och vitare leende.

BLEKNING VS. WHITENING – VAD ÄR SKILLNADEN?

Vid en tandblekningsbehandling används en oxiderande substans som frigör fria syreradikaler och bryter ned organiskt material. Vanligtvis är det väteperoxid som är det aktiva ämnet i gelen. Tandemaljen består till 96% av oorganiskt material, resterande 4% är alltså organiskt material i form av bland annat missfärgningar som ligger packat inne i emaljstrukturen. Missfärgningarna bryts ned till koldioxid och vatten när de reagerar med väteperoxiden och resultatet blir ett vitare leende. Debatten går i vågor kring whiteningprodukternas ”blekande effekt”. Frågan är såklart om de fungerar eller inte. Svaret är att en tandkräm inte kan bleka tänderna då innehållet skulle kräva någon form av oxiderande substans, såsom väteperoxid. Då detta ämne enligt lag inte är tillåtet som en ingrediens i munvårdsprodukter kan heller inte tandkrämen ha en blekande effekt. Dessutom är exponeringstiden vid en tandborstning för kort för att eventuell väteperoxid skulle ge märkbar effekt. Med tandblekning menas alltså att man tar bort missfärgningar inuti tanden, med hjälp av en oxiderande väteperoxidgel eller liknande. Vår whiteningtandkräm och whiteningmunskölj däremot, löser upp missfärgningar som sitter på tandens yta med hjälp av aktiva ingredienser. Munvårdsprodukterna är fria från skadliga slipmedel och innehåller inte heller väteperoxid eller andra oxiderande substanser.

MÅSTE MAN HA BLEKT TÄNDERNA FÖR ATT ANVÄNDA TANDKRÄMERNA OCH MUNSKÖLJEN?

Absolut inte! Vår munvårdsserie passar alla som vill ta extra väl hand om sina tänder och behålla dem så vita och friska som möjligt.

VAD ÄR DET FÖR SKILLNAD PÅ DEN RÖDA OCH DEN BLÅ TANDKRÄMEN?

Den blå tandkrämen, whiteningevo toothpaste är vår originaltandkräm som ska användas morgon och kväll varje dag för att hålla tänderna vita och friska. Den innehåller aktiva ingredienser som löser upp ytliga missfärgningar utan skadlig slipverkan och ser samtidigt till att nya missfärgningar inte fastnar på tänderna. Daglig användning ger ett mycket gott skydd mot karies, plack, tandsten, ilningar och dålig andedräkt.
Den röda tandkrämen, whiteningboost toothpaste innehåller en högre koncentration av aktiva ingredienser - och dessutom två ytterligare vitgörande ingredienser. Den tar bort alla ytliga missfärgningar på endast två veckor och funkar därmed som en intensivkur när man vill ha lite extra BOOST.

VARFÖR SKA MAN ANVÄNDA MUNSKÖLJEN FÖRE TANDBORSTNINGEN?

De aktiva ingredienserna i munsköljen löser upp smuts och fläckar på tänderna och gör dessa enklare att borsta bort. Man kan därmed säga att munsköljen gör förarbetet i whiteningprocessen och bör användas för att uppnå bästa möjliga resultat. Munsköljen kommer dessutom åt in mellan tänderna dit inte tandborsten når, vilket är viktigt för att tanden i sin helhet ska se vit ut. Faktum är att om mitten på tanden är vit men kanterna är gula så kommer tanden fortfarande se gul ut.

MUNVÅRD o.32 MAXIMUM FLUORIDE


VAD BETYDER ”o.32”?

Brilliant Smiles o.32 är en munvårdsserie med maximal fluorhalt som är utvecklad tillsammans med svenska fluorforskare och tandläkare. Resultatet är en välgörande tandkräm och munskölj som tillsammans ger bästa möjliga skydd mot både karies och känsliga tänder. Namnet, o.32 syftar på fluorinnehållet som är 0,32% NatriumFlouorid. Traditionella fluorskölj innehåller mellan 0,05-0,2% Natriumfluorid vilket innebär att Brilliant Smiles o.32 Fluoride Rinse har marknadens högsta fluorhalt – en effektivare fluorskölj helt enkelt!

KAN ALLA ANVÄNDA BRILLIANT SMILES o.32?

Ja, eftersom o.32 Toothpaste och o.32 Fluoride Rinse båda innehåller hög fluorhalt och kaliumnitrat är det en mycket effektiv munvårdsserie mot både karies och ilningar. Tandkrämen innehåller även hydoxyapatit som återmineraliserar tänderna och hämmar kariesbakteriens förmåga att angripa emaljen. Detta gör Brilliant Smiles o.32 till en mycket effektiv munvårdsserie som kan användas varje dag i förebyggande syfte.

ÄR DET VERKLIGEN SÄKERT MED SÅ HÖG FLUORHALT?

Fluor är en välkänd och beprövad ingrediens i tandkräm och munskölj som motverkar karies och stärker tändernas emalj. Vetenskapliga studier visar att en munvårdsprodukts som innehåller en högre mängd fluor ger en ökad effekt och förlänger skyddets varaktighet. Brilliant Smiles o.32 Maximum Fluoride är utvecklad tillsammans med svenska forskare och produkterna är avsedda för dagligt bruk.

ÖVRIGA FRÅGOR


VAD KOSTAR EN BEHANDLING?

Priset för en blekningsbehandling kan variera beroende på vilken klinik du går till samt vilken blekningsbehandling du väljer. Brilliant Smile har ett brett sortiment inom tandblekning för att du som kund ska kunna anpassa behandlingen efter dina förutsättningar och önskemål. Vilken behandling som passar just dig avgörs i samråd med din behandlare. För information kring priser och aktuellt utbud, vänligen kontakta din närmaste klinik - Våra återförsäljare.

VAR KAN JAG KÖPA ERA PRODUKTER?

Våra munvårdsprodukter finns att köpa i vår webshop(shopen) eller hos någon av våra återförsäljare. För dig som är intresserad av tandblekning kan du läsa mer om våra behandlingar här. Önskar du att boka en tid för behandling kan du hitta din närmaste klinik här

VAD ORSAKAR MISSFÄRGNINGAR?

Den vanligaste orsaken till gula tänder är att vi konsumerar missfärgande produkter så som kaffe, te, cigaretter, snus, starkt färgad mat etc. Missfärgningar kan dock även vara ett resultat av arv, medicinering, dålig munhygien, åldrande eller en kombination av samtliga nämnda orsaker.

ÄR DU EN BRA KANDIDAT FÖR TANDBLEKNING?

Personer med de flesta typer av missfärgningar kan uppnå en vitare nyans på sina tänder med hjälp av Brilliant Smiles metod för tandblekning. Därför rekommenderar vi att du kontaktar din klinik för att genomföra en konsultation. Tillsammans med din behandlare kan ni titta på vilka förutsättningar du har och vilket resultat som kan förväntas vid en behandling.
 

KAN VERKLIGEN ALLA FÅ VITARE TÄNDER?

De allra flesta kan få avsevärt vitare tänder av tandblekning! Ca 15-20% av befolkningen är av olika skäl svårblekta! Exempel på svåra missfärgningar kan vara mycket mörkt missfärgade tänder, tjocka tänder, grå missfärgningar, genomskinlighet, fluoros, läkemedelsmissfärgningar, röda pigment i tänderna, mm. I dessa fall kan det behövas längre tids blekning för att uppnå önskat resultat. Det finns ett fåtal personer som inte får något resultat alls. Trots att det är mycket ovanligt så förekommer det i sällsynta fall. Dessa har oftast missfärgningar som inte är organiska och påverkas därför inte alls av tandblekning. Därför genomförs alltid en konsultation i samband med ditt besök för att titta på vilka förutsättningar du har.