Hur fungerar tandblekning? | Brilliant Smile

HUR FUNGERAR TANDBLEKNING?


För många människor har tändernas vithet minskat på naturlig väg med åren, andra har faktiskt mindre vita tänder från början. Missfärgningar på tänderna är oftast ett resultat av mat, dryck, tobak och annat vi stoppar i munnen. Pigmentet i dessa produkter packas in i emaljen och gör att tänderna får en mörkare färg. God munhygien och daglig användning av tandkräm och munskölj kan fördröja processen, men när pigmenten väl har absorberats kan dessa missfärgningar endast tas bort genom tandblekning. Personer med de flesta typer av missfärgningar kan uppnå en vitare nyans på sina tänder genom en tandblekning med Brilliant Smile Sweden. Endast ett behandlingstillfälle är oftast tillräckligt för att uppnå märkbart vitare tänder med ett resultat som varar i flera år.

BRILLIANT SMILE - SÄKERT & EFFEKTIVT

Alla Brilliant Smiles preparat är pH-neutrala och EU-godkända. Våra geler innehåller också tillsatser som motverkar ilningar och stärker emaljen. Vi använder plasmaljus med minimal värmeutveckling, detta skadar inte pulpan inne i tanden som annars är värmekänslig. Plasmaljuset är också helt fritt från skadliga våglängder och cancerframkallande UV-strålar. Vi är måna om dig som kund och en behandling med Brilliant Smile ska ge dig ett bra resultat - både snabbt och säkert!

SÅ GÅR DET TILL

En tandblekning föregås alltid av ett besök hos tandläkaren för att säkerställa att den person som ska genomgå behandlingen inte har några hål eller andra problem med tänderna. Hur en tandblekning sedan går till skiljer sig åt beroende på vilken typ av behandling man väljer att genomgå, en traditionell tandblekning på klinik går till såhär:

1.  Hälsodeklaration
Innan behandlingen får kunden fylla i en hälsodeklaration. Detta är för att informera om kundens medicinska historia och är för kundens säkerhet.

2.  Putsning av tänderna
Behandlingen börjar med en noggrann putsning av tänderna då ytliga fläckar och beläggningar tas bort.

3.  Protector - Skyddar tandköttet

Därefter appliceras protector (en flytande plastmassa som skyddar tandköttet från blekningsgelen) längs med tandköttskanten.

4.  Blekningen påbörjas

När tandköttet är skyddat appliceras gel med väteperoxid direkt på tänderna och aktiveras med blått plasmaljus. Ljuset bleker inte tänderna utan syftet
med är att påskynda processen genom att aktivera gelen. Under en klinikblekning appliceras gelen totalt tre gånger. Behandlingen tar 1-1,5 timme.


5.  NanoSeal Total+

Där missfärgningarna tidigare har varit finns nu ytterst små håligheter i tänderna. Brilliant Smile rekommenderar att man undviker tobak och kraftigt färgad mat och dryck minst 72 timmar efter tandblekning. Valet finns också att applicera NanoSeal Total+ i slutet av behandlingen för att remineralisera emaljen. Detta minimerar biverkningar och gör att man kan äta och dricka vad som helst direkt efteråt.

VÄTEPEROXID - DEN AKTIVA INGREDIENSEN

Den vanligaste aktiva ingrediensen i tandblekningspreparat heter Väteperoxid. Ibland används även ämnen som utsöndrar väteperoxid (ex. karbamidperoxid) som fungerar på samma sätt. När väteperoxid oxiderar frigörs fria syreradikaler som bryter ner organiskt material till koldioxid och vatten. Missfärgningar på tänderna är organiskt material som rester från mat, kaffe och tobak. Dessa bryta ner under blekningen. Tändernas emalj däremot, är inte organisk och påverkas därför inte.

RESULTAT

Missfärgningar som har försvunnit genom en tandblekning är borta permanent. Däremot kommer man efterhand att samla på sig nya missfärgningar. Hur lång tid det tar för tänderna att bli missfärgade igen är väldigt individuellt och beror på vilka kost- och levnadsvanor man har. De flesta patientier vill genomgå om ny behandling efter 1-5 år. En behandling på klinik ger i genomsnitt 7 nyanser vitare tänder efter en behandling.

ÄR TANDBLEKNING FARLIGT?

Tandblekning med Brilliant Smile Sweden är helt ofarligt! För oss är säkerheten lika viktig som resultatet! Detsamma gäller tyvärr inte för alla tandblekningsmetoder. Väteperoxid bryter ner missfärgningar i tanden utan att skada eller förändra tandens emalj. Det som däremot kan skada emaljen är preparat som inte är pH-neutrala då dessa kan fräta på emaljen. Frätningskador är smärtsamt och ger både långvariga besvär och mindre hållbara blekningsresultat. Som konsument är det viktigt att du är medveten om innehållet och effekten av den vara du köper. Du kan hitta våra rekommenderade återförsäljare och kliniker som utför blekning med Brilliant Smile här