7 fakta om midsommar

7 fakta om midsommar


Midsommar är några dagar bort och planeringen av firandet är säkerligen i full gång. Här kommer 7 fakta om midsommar.


 1. Därför firas midsommar
  Midsommar är en gammal tradition, som från början firade sommaren och växtligheten. Dagen firades ursprungligen till Johannes Döparens ära – men den kopplingen är knappast aktuell längre. Förr trodde man att midsommarnatten var full av magiska krafter.

 2. Alltid på en fredag
  Midsommarafton i Sverige infaller alltid på en fredag mellan den 19 och 25 juni. Så har det varit sedan 1953. Midsommarafton är ingen allmän helgdag i Sverige, men räknas ändå som det i till exempel banklagen.

 3. Midsommarkransen
  Förr ansågs midsommarafton vara en magisk kväll. Då även växtlighet kunde ha speciella krafter. Midsommarkransen kunde sparas och läggas i julbadet – det skulle göra man höll sig frisk under vintern.

 4. Midsommarstången 
  Många tror att midsommarstången på något sätt skulle vara en fallossymbol – men det stämmer inte. I stället är det mer troligt att den på något sätt har att göra med det kristna korset. Den kom förmodligen till Sverige under medeltiden, från Tyskland.

 5. Alkholkonsumtionen
  Det dricks stora mängder alkohol under midsommar. Under midsommarveckan förra året såldes motsvarande 1,2 Miljoner liter ren alkohol på Systembolaget. En genomsnittlig vecka säljs ungefär 800 000 liter. (Var rädda om er, drick med måtta.)

 6. Midsommardansen
  Danserna runt stången var för att byarnas ungdomar skulle kunna lära känna varandra.

 7. Vädret
  Det man alltid vet är att man aldrig kan veta säkert hur vädret ska bli på midsommar. Man står vakt för att snabbt kunna förflytta sig inomhus ifall himmeln öppnar sig. Allra varmast var det midsommarafton 1935 – den högsta temperaturen som uppmättes då var hela 35 grader, i Sveg. Kallaste midsommaraftonen var troligen år 1987. I Stockholm var det 11 grader som högst under dagen och på vissa håll i Norrland var det nära noll grader. Brr.Sammanfattningsvis: Midsommar är en stor högtid i Sverige. Med vår "grod dans" runt midsommarstången, blommor i håret, sill på tallriken och snapsvisor i mängder är denna högtid lika välkänd internationellt. Det är en långhelg fylld med glädje, festligheter och med största sannolikhet några regnskurar. Men lite regn gör väl inget för sommaren är här, och semesterveckorna (och solsken, förhoppningsvis) närmar sig. wink

GLAD MIDSOMMAR! laughing

KAMPANJ
Vid köp av valfri produkt och summa i vår webshop får du en snygg beachbag och regnponcho med på köpet!

GÅ DIREKT TILL WEBSHOPDet finns ännu inga kommentarer till detta inlägg.
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Ange koden GJPJvD:
Kommentarer:
Fortsätt »