Ät ditt godis snabbt under Halloween!

Ät ditt godis snabbt under Halloween!


För att minska risken för hål in tänderna, skall du äta godsaker snabbt. Läs mer om varför nedan i Brilliant Smiles blogg.

Nu nalkas snart Halloween som firas i olika länder runtom i världen. En  tradition, främst bland barn är att klä ut sig i spökostymer och gå runt i kvarteret för att knacka dörr och fråga grannar om de väljer bus eller godis.

Stora frågan är, borde man välja bus istället för godis? Hur skadligt är egentligen godis för tänderna?

Godis är gott för att det innehåller socker. Bakterierna i vår mun älskar socker och kariesbakteriernas avföring som är sur och frätande, kan i sin tur leda till hål i tänderna. Just godis kan vara extra dåligt för våra tänder då det oftast är segare och lättare fastnar på tänderna.
Dessutom har vi förmågan att småäta godis under en längre tid, som också utsätter tänderna för en lång syra-attack av kariesbakterierna.
Så egentligen handlar det inte om hur mycket godis vi äter utan hur lång tid vi äter godiset på. För att minska risken för skador på tänderna bör du alltså äta godis snabbt och vid ett tillfälle. Du kan även minska syra-attacken ännu mer genom att skölja munnen med tex fluorskölj efter sockerintag.
Flour är det mest effektiva mot karies.
Så en bra idé om du väljer godis på Halloween, är att skölja med Fluor.

Klicka här för att komma till marknadens effektivaste fluorskölj.
 
 

Kusliga fakta:

Arkeologiska fynd visar att karies är en uråldrig åkomma och har påträffats i skallar som sägs vara miljoner år gamla. 
 
Karies är en av världens vanligaste sjukdomar. Uppskattningsvis har 90% av skolbarnen i världen och de flesta vuxna haft karies.
Riktigt fattiga länder där tillgången på sockerprodukter är låg och riktigt rika länder där tandhygienen är god är relativt förskonade från karies.
 
Mängden dental plack under lång tid kan ha betydelse för utvecklande av cancer, visar ny forskning. Det är därför viktigt med en noggrann munhygien för både individen och folkhälsan i stort. Mer forskning behövs dock för att säkerställa resultaten.*
 
Vid dålig munhygien kan du även drabbas av Parodontit (tandlossning) som även det orsakas av bakterier. Den förstör både tandköttsvävnaderna kring tanden och själva käkbenet. Parodontit medför risk att drabbas av många olika sjukdomar. Bland annat ökar risken för hjärt och hjärninfarkt, åderförkalkning och hjärtmuskelinflammation.**
 
*Läs mer om dålig munhälsa och cancersamband här.
 
** Läs mer om hur dålig munhälsa kan påverka kroppen negativt här.
Det finns ännu inga kommentarer till detta inlägg.
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Ange koden KcjWu7:
Kommentarer:
Fortsätt »