Fluoros - vita fläckar på tänderna

Fluoros - vita fläckar på tänderna


smiling woman fluorosis

Fluoros är vita fläckar som vissa har på tänderna på grund av en mineralstörning i emaljen. Ibland kan fluorosfläckar även vara åt det gulbruna hållet. Störningen bildas under tandutvecklingsfasen, alltså när man är barn, om man har ett för högt fluorintag.

Ett stort intag av fluor kan komma från ditt dricksvatten. Det varierar hur mycket fluor det är i ditt dricksvatten, men enligt lag får det inte överskrida 1,5 mg fluor per liter vatten. Det finns ingen risk för fluoros om vattnet i ditt område har 1-1,2 mg fluor per liter. Du kan själv ta reda på hur mycket dricksvattnet i ditt område innehåller genom att kontakta ditt kommunala vattenverk.
- Fluoros är mer vanligt i andra länder än i Sverige och de få fall som sker i Sverige är oftast lindriga.

Hur behandlar man fluoros?

Vid lindrig fluoros finns fläckarna bara på emaljens ytskikt. De fläckarna kan förbättras med så kallad microabrasion.
Microabrasion är en saltsyra som gnuggas mot tandytan för att få bort det yttersta lagret av emaljen. Efter att man har använt saltsyran så täcker man tanden igen med en speciell gel. Vid värre problem av fluoros kan det däremot krävas porslinsfasader för att få ett fint estetiskt resultat.
- För att få den bästa hjälpen mot fluoros bör du rådfråga din tandläkare.

Kan man bleka tänder med fluoros?

Ja det kan man absolut. Vid vita fluorosfläckar kan man bleka tänderna så färgen blir så nära som möjligt som den vithet fluorosfläckarna har. Detta kan innebära att man måste bleka under väldigt lång tid. I vissa fall månader. Det är viktigt att veta att fluoros medför en ökad risk för övergående biverkningar, såsom ilningar och isningar. Tänder med fluoros tenderar att se väldigt vita ut redan första dagen man bleker. Detta är en uttorkning av den mycket täta emaljen som återfuktas efter några dagar. Man skall därför fortsätta bleka under lång tid för att få önskat resultat. Hemblekning med milda preparat är i detta fallet att rekommendera.
KAMPANJ!

Whiteningevo toothpaste - 40% rabatt
Denna fantastiska tandkräm är perfekt att använda varje dag för att vårda tänderna och skydda mot ny missfärgning.#1
Jylice Sjölander
Hej! Jag har fluoros och skulle vilja behandla detta om ni gör sånt. I så fall, hur mycket tar ni för det?
Vänligen, Jylice Sjölander
2021-01-11 @ 22:16:15
URL:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Ange koden wdaZhv:
Kommentarer:
Fortsätt »