Fungerar peroxidfri tandblekning?

Fungerar peroxidfri tandblekning?


Peroxidfri blekning är ett produktsegment som vuxit och blivit högaktuellt i tandblekningens sfär de senaste åren. Visst kan det kanske kan låta bra med "peroxidfri", "naturliga ingredienser" och "blekande kristaller", men om tänderna faktiskt blir vitare är en helt annan historia.

För att förenkla frågan kan vi dra en parallell till hårfärg - vill man bleka håret används väteperoxid, antingen går man till frisören eller så köper man färg att trixa med hemma. Det kan snackas om huskurer med citronsaft, men alla som har provat det kan vara helt ense om att det är långt ifrån samma sak som "the real deal". Sedan finns det silverschampo, som kan ta bort lite gula toner men efter någon vecka är de tillbaka igen. Tandblekning kan fungera på lite liknande sätt, där väteperoxid motsvarar "riktig tandblekning", medan peroxidfria kurer är som silverschampo eller citronsaft.


De flesta av oss har missfärgningar, dels beläggningar på tandens yta, men framförallt missfärgningar som över tid har packats in i emaljen. Det vi kallar "riktig tandblekning" innebär inte att man målar tänderna bländande vita, utan man tar bort missfärgningarna som sitter inuti tanden med hjälp av väteperoxid eller liknande oxiderande ämnen.

Väteperoxid är en oxiderande substans som frigör fria syreradikaler vilket bryter ner organiskt material. 

Själva emaljen är vit och består av icke-organiskt material, det organiska material som bryts ner är med andra ord rester av exempelvis kaffe, tobak, mat etc. som har packats in i emaljstrukturen. Dessa missfärgningar kan endast blekas bort av en oxiderande substans (väteperoxid är den vanligaste sorten).

Tandblekningsprodukter utan peroxid säljs både på nätet och i diverse butiker idag. Dessa blekningsprodukter innehåller alltså inte någon oxiderande substans och kan därmed inte bleka bort missfärgningar inuti tanden. Peroxidfria blekningskurer kan ge en viss upplevd effekt genom att ta bort ytliga missfärgningar, resultatet är dock tillfälligt och försvinner inom några veckor. Vanligt förekommande "blekande ingredienser" i peroxidfria produkter är följande:

• Bikarbonat som hjälper till att luckra upp ytliga missfärgningar på tanden, på samma vis som Brilliant Smiles munvårdsprodukter gör (med hjälp av aktiva ingredienser).
• Kalciumkristaller som fäster på tandens yta och ger en "optisk" vitare färg på tanden, alltså en illusion av ett vitare leende. Brilliant Smiles munvårdsprodukter innehåller ett färgämne som ger samma optiska illusion.


När man som konsument jämför priser måste man passa sig så man inte jämför äpplen med päron. Peroxidfria produkter håller normalt sett en lägre prisnivå än riktig blekning med väteperoxid som man köper hos tandläkaren, men som vi förklarat ovan är resultaten inte alls jämförbara. Resultatmässigt kan peroxidfria blekningskurer istället liknas vid en effektiv whitening-tandkräm, som faktiskt dessutom brukar vara mycket billigare.

Vi rekommenderar därför att du använder blekning med väteperoxid om du vill få bort djupt sittande missfärgningar. Det kostar lite mer, men ger tydliga resultat som håller länge.

Om du inte behöver någon stor nyansförändring kan det räcka att använda en produkt som tar bort ytliga missfärgningar. Då är Brilliant Smiles boost-tandkräm ett bättre alternativ än peroxidfria kurer eftersom den ger samma resultat till en billigare peng.
Det finns ännu inga kommentarer till detta inlägg.
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Ange koden eEjHJ5:
Kommentarer:
Fortsätt »