Gnissla tänder

Gnissla tänder


Man gapar

Det är vanligt att bita ihop hårt eller gnissla tänder på natten när man sover, men det kan också ske på dagen. Man är oftast inte medveten om att man gör det, men du kan märka det genom att käkarna känns spända eller att dina tänder slits.

Upptäck om du gnisslar tänder
Eftersom det är vanligast att tandgnissling sker omedvetet eller medan man sover kan det vara svårt att upptäcka. Om du däremot går på regelbundna undersökningar hos tandläkaren brukar dock de upptäcka ifall du gnisslar tänder. Det är bra ifall man upptäcker gnissling tidigt, då kan man få exempelvis en bettskena att använda på natten vilket förhindrar nedslitning av emaljen. Som tur är går denna nedslitningsprocess långsamt, så man hinner ofta göra något åt problemet innan större skador uppstår.

Vad beror tandgnissling på?
Man vet inte riktigt vad som orsakar tandgnissling eller att man biter ihop i sömnen, men man vet att det sker särskilt i det sömnstadie när man går från djup till ytligare sömn. Om man sover oroligt kan det påverka, därför kan det vara bra att undvika vanor som stör sömnen – exempelvis alkohol och rökning.

Om du pressar eller gnisslar tänderna på dagtid kan det bero på stress.

Behandling
Eventuella behandlingar av tandgnissling eller pressning beror på vilka problem du har och när de uppkommer. Vid tandgnissling på natten är det vanligt att man får sova med bettskena, medan du vid tandpressning kan bli rekommenderad sjukgymnastik. Om du misstänker att du pressar eller gnisslar tänder bör du uppsöka tandvården för undersökning och konsultation.

Det finns ännu inga kommentarer till detta inlägg.
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Ange koden SprcCH:
Kommentarer:
Fortsätt »