Har du hört talas om ASMR?

Har du hört talas om ASMR?


ASMR

ASMR började som en het trend i Asien men har under de senaste åren blivit lite utav ett globalt Youtube-fenomen. Såväl kändisar som specifika ASMR-vloggare (även kallade ASMRtists) lägger upp till synes udda videos där de bl.a. viskar mjukt och nära mikrofonen medan de utför lugna repetitiva sysslor framför kameran.


Varför ASMR?

För en ovan tittare kan kanske denna typ av videos verka skumma, flummiga eller till och med provocerande, men många upplever faktiskt stor nytta av ASMR och konsumerar denna typ av innehåll regelbundet. Det sägs kunna hjälpa till att reducera stress, ångest och sömnsvårigheter, då många använder det för att varva ner, som meditation eller för att somna.

 

Vad är ASMR?

ASMR (Autonomous sensory meridian response) syftar till en reaktion som framkallas av bl.a. lugnande ljud och rörelser. Sensationen som uppstår beskrivs som en kittlande känsla längs ryggraden eller i huvudet, djup avslappning eller sömninghet. När buzzfeed rapporterade om ämnet kallade de sensationen ”braingasm”. 😊

Har du någonsin upplevt en kittlande känsla av avslappning i huvudet, exempelvis av lätt beröring, viskningar, en mjuk behaglig röst eller av att titta någon som utför en repetitiv syssla? I så fall är det sannolikt att du har upplevt ASMR.

 

ASMR-triggers

Vilken typ av stimulans som triggar ASMR kan vara individuellt, medan vissa inte upplever ASMR överhuvudtaget. Här är dock de vanligaste typerna av stimulans som är återkommande i ASMR-videos:

  • Viskningar
  • Skrapande, rispande, knackande och trummande ljud - exempelvis trumma med fingrarna eller stryka naglarna mot olika ytor
  • Någon som utför vardagliga repetitiva uppgifter, exempelvis vika tvätt eller bläddra i tidning
  • Rollspel där vloggaren exempelvis låtsas klippa tittarens hår

 

Kändisar som gjort ASMR-videos

En stor del av Hollywood-eliten har hoppat på tåget och postat egna ASMR-videos, bland andra Eva Longoria, Cardi B, Paris Hilton, Kate Hudson, Jake Gyllenhaal, Gigi Hadid och Margot Robbie. Även några svenska profiler har vågat sig på den nya trenden, däribland Therese Lindgren och Thomas Sekelius.

Kolla in några kändisvideos här:

Therese Lindgren
Cardi B
Paris Hilton

Brilliant ASMR

Vi ville testa på denna trend själva, så vi tog hjälp av youtube-profilerna Sabina Decireé & Anna Pankova! 
De har skapat varsin ASMR-video med våra munvårdsprodukter, kolla in dem och testa ifall du själv får "the brain tingles"!
😊

Gå direkt till produkterna i videon:
Whitening Oral Care

Det finns ännu inga kommentarer till detta inlägg.
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Ange koden C42FMb:
Kommentarer:
Fortsätt »