Hur förebygger man hål i tänderna?

Hur förebygger man hål i tänderna?


I detta inlägget berättar vi vad hål i tänderna - karies - är och vad du kan göra för att förebygga uppkomsten till det. Vi ger er också tips på hur du håller dina tänder vita!

Karies, eller hål i tänderna som vi vanligtvis brukar kalla det uppstår när tandytan under en längre tid angripits av syraangrepp. Det frätande syrorna löser sakta upp tandens emalj och bildar tillslut ett hål i tanden.

Varje gång vi äter eller dricker något (tex. godis eller läsk) bildar bakterierna på tandytan en syra i munnen. Tänderna utsätts då för ett så kallat syraangrepp. Vårt viktigaste skydd i munnen är vårt saliv, som motverkar angreppet genom att neutralisera syran. Om tänderna ofta utsätts för de skadliga syraangreppen har salivet svårt att hinna med och stoppa och reparara detta, vilket ökar risken för karies i tänderna.  

Karies trivs bäst där du inte kommer åt med tandborsten. Bland annat mellan tänderna, vid tandköttskanten eller i kindtändernas "gropigheter". På dessa ställen bildas det ofta mycket plack, en tunn & vanligtvis färglös bakteriebeläggning, som i det långa loppet kan utvecklas till karies och tandsten.

Karies upptäcks inte i det flesta fall, speciellt inte mellan tänderna och det gör oftast inte ont. Om hålet skulle nå pulpan, tandens rot och nerv, gör det ont. Detta förebygger du genom att gå på din årliga tandläkarkontroll och använda munvårdsprodukter innehållande det rekommenderade fluorintaget (1450ppm för vuxna).

Det många inte vet är att mycket missfärgningar ofta sitter mellan tänderna, vilket ger en illusion av att tänderna ser mer missfärgade ut än vad dom egentligen är.

Med detta sagt vill vi ge er tips på produkter ni bör ha i ert badrumsskåp, men även en to do list för hur du bibehåller ditt vita leende.

4 produkter du bör ha i ditt badrumsskåp;

  • Mjuk tandborste

 Minimerar risken för uppkomst av blottade tandhalsar & skadat tandkött.

  • Fluorskölj & fluortandkräm

 Motverkar kariesangrepp & uppkomst till nya.

  • Tandtråd (TIPS: Plackers Twins)

 Tar effektivt bort plack, smuts & missfärgningar mellan tänderna.

Ge munhälsa lite extra tid varje morgon & kväll;

  • Börja med att skölja munnen med en fluorskölj i 1 min.

 Löser upp missfärgningar och smuts mellan tänderna & gör dessa lättare att borsta bort.

  • Använd tandtråd mellan alla tänder.

 Avlägsnar matrester & beläggningar mellan tänderna.

  • Borsta tänderna med en fluortandkräm i minst 2 min.

 Vinkla tandborsten och borsta lätt med korta rörelser mot varje tand och tandköttet.  


Sammanfattningsvis. Brilliant Smiles munvårdserie innehåller fluor (1450ppm) och andra viktiga ingredienser som bidrar till ett starkt, friskt & vitt leende! Läs mer om våra produkter här.

Det finns ännu inga kommentarer till detta inlägg.
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Ange koden b42vMS:
Kommentarer:
Fortsätt »