Hur förebygger man tandsten?

Hur förebygger man tandsten?


Tandsten bildas av mjuka bakteriebeläggningar, så kallade plack, som fastnar vid tänderna och så småningom hårdnar efter kontakt med saliven.

Det finns två typer av tandsten. Den ena bildas ovanför tandköttskanten på insidan av framtänderna i underkäken och på utsidan av de stora kindtänderna i överkäken, där spottkörtlar bildar saliv. 

Den andra typen av tandsten bildas om bakteriebeläggningarna får växa ostört vid tandköttskanten i några veckor, då blir tansköttet inflammerat. Du kan märka det genom att tandköttet blir rodnat, svullet och blöder lätt. En ytlig inflammation i tandköttet läker ut inom en till två veckor om du gör rent samtliga tandytor vid tandköttskanten en gång om dagen. Men om du fått fördjupade tandköttsfickor måste du behandlas av tandvårdspersonal.

Tandsten har först en grynig och porös och vanligen en vit, kritaktig färg. När den sedan hårdnar kan den få en mörkare färg på grund av till exempel rökning, kaffe, te och vin.

Hos vissa personer fälls kalciumsalter snabbt ut från saliven och tandsten ovanför tandköttskanten bildas redan efter någon vecka, medan andra knappt utvecklar någon tandsten alls. Under de första två till tre veckorna går det ofta att borsta bort bakteriebeläggningen. Men om tandstenen hunnit hårdna måste du gå till en tandläkare eller tandhygienist för att ta bort den. Många märker själva när det börjar bildas mycket tandsten, då kan man ofta känna tandstenens skrovliga yta med tungspetsen och ibland se (speciellt på insidan av framtänderna i nederkäken) att tänderna blivit missfärgade. 

Rökning ökar uppkomsten av tandsten och bl.a. kaffe, te och tobak missfärgar den. 


4 tips för att undvika svår tandsten:

  • Borsta tänderna noggrant med en mjuk tandborste morgon och kväll
  • Använd tandtråd morgon och kväll
  • Använd en fluortandkräm & fluorskölj
  • Gå på din årliga tandläkarundersökning


Sammanfattningsvis.
Om man håller en noggran munvårdsrutin varje morgon och kväll och även går på sin årliga tandläkarundersökning så har man alla förutsättningar för en god munhälsa. Brilliant Smiles munvårdsprodukter innehåller aktiva ingredienser & fluor som bidrar till en stark & frisk munhälsa. Läs mer om vår munvårdsserie här. 

Det finns ännu inga kommentarer till detta inlägg.
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Ange koden 2hDTWm:
Kommentarer:
Fortsätt »