Hur många tänder har man?

Hur många tänder har man?


Tjej med stort leende

Barn har färre tänder än vuxna, men bland vuxna kan även antal tänder variera. Brilliant Smile berättar mer och förklarar hur många tänder man normalt sett har.

Mjölktänder
Tänder börjar formas redan under graviditeten, men från och med att barnet är ungefär ett halvår gammalt börjar mjölktänderna titta fram. När alla har kommit upp har barn 20 tänder.

Vid ungefär 6 års ålder tappar man mjölktänderna och de permanenta tänderna kommer upp istället.

Trots att mjölktänderna byts ut är det viktigt att ta hand om dem. Mjölktänder är extra känsliga för karies, så se till att ditt barn använder fluortandkräm varje dag!

Permanenta tänder
En vuxen har åtta framtänder, fyra hörntänder, åtta små kindtänder och åtta stora kindtänder. Med andra ord har vuxna normalt sett minst 28 tänder, som ska hålla hela livet. Vissa vuxna har även visdomständer, som flest är de fyra stycken – en på vardera sida längst bak i både över- och underkäken. Det innebär att vuxna kan ha upp till 32 tänder totalt.

Ta väl hand om dina permanenta tänder, de ska hålla livet ut! Använd fluortandkräm både morgon och kväll, varje dag. Vissa kan ha behov av extra tillförsel av fluor, i så fall rekommenderas munskölj som innehåller mycket fluor.

o.32 Maximum fluoride
Tandkräm och munskölj med maximal fluorhalt (0,32% NaF) för maximalt skydd mot karies, ilningar och erosioner.
Klicka här för att komma direkt till o.32 munskölj

Det finns ännu inga kommentarer till detta inlägg.
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Ange koden L9vwCc:
Kommentarer:
Fortsätt »