Jag vill ha vitare tänder - frågan är hur?

Jag vill ha vitare tänder - frågan är hur?


Porslinsfasader, bettskenor, blekning hos tandläkaren, tandkrämer och blekningsstrips - marknaden för produkter som ska göra tänder vitare växer i omfattning och de olika tillvägagångssätten blir bara fler och fler. Brilliant Smile Sweden hjälper dig navigera i tandblekningsdjungeln och förklarar för- och nackdelar med de olika metoderna.
Porslinsfasader
, eller skalfasader, är det mest avancerade ingreppet för att få vita tänder och likväl det dyraste. Det är dessutom den enda metoden som inte bara åtgärdar tandens färg utan även dess form och placering. Kort och gott slipas tanden ned och man fäster en fasad av porslin (ett keramiskt ytskikt) på framsidan av tanden som täcker hela tandytan. Man kan även använda fasader av plast, men porslin håller längre. Med hjälp av skalfasader kan man åtgärda gluggar, ojämn tandform, sprickor etc. och resultatet blir ofta det klassiska, spikraka ”Hollywood-leendet”.

Prisklass: $ $ $ $ $

Fördelar
+ Porslinsfasader håller upp till 20 år
+ Ger leendet en total-makeover både i färg och form
+ Lämpar sig särskilt väl för personer som har extremt svårblekta eller skadade tänder

Nackdelar
- Eftersom porslin inte släpper igenom ljus får tänderna ofta ett onaturligt utseende
- Behandlingen är kostsam och kan komma att behöva göras om med 10-20 års mellanrum
- Ingreppet är omfattande och går inte att ångra i efterhandKlinikblekning med lampa utförs av utbildad personal, oftast med en starkt koncentrerad väteperoxidgel som aktiveras av en effektiv ljuskälla. När väteperoxid oxiderar frigörs fria syreradikaler som bryter ner organiskt material (rester från kaffe, tobak, mat etc.) i emaljen. Med aktivering innebär att ljuset tillför energi som gör att väteperoxid oxiderar snabbare, så med andra ord är det aldrig lampan som bleker utan den gör bara att behandlingen kan utföras på kortare tid.

Prisklass: $ $ $ $

Fördelar
+ Goda resultat kan åstakommas på kort tid, en behandling på ca 1-2 tim är oftast tillräcklig
+ Tryggt och säkert med utbildad personal som både ställer diagnos och övervakar processen
+ Resultat varar minst ett år

Nackdelar
- Jämfört med gör-själv-behandlingar är klinikblekning dyrare
- Behandlingen kan komma att behöva göras om med 1-5 års mellanrumBlekning med bettskena innebär oftast att tandläkaren tar ett avtryck och skapar en bettskena som är formad efter dina tänder. Du får sedan din skena samt blekningsgel att applicera i den med dig hem för att utföra din behandling på egen hand. De som vill bleka tänderna medan de sover får med sig karbamidperoxidgel som utsöndrar väteperoxid över längre tid. Vill man endast bleka i korta intervaller (1-2 tim per dag) passar en mild väteperoxidgel bättre. En hemblekningsbehandling pågår normalt i minst en vecka, men kan förlängas vid behov.

Prisklass: $ $ $

Fördelar
+ Kostnadseffektivt eftersom man behåller skenan och behöver bara köpa mer gel när man vill upprepa behandlingen
+ Kommer åt svårnådda fläckar mellan och även på baksidan av tänderna
+ Resultat varar minst ett år

Nackdelar
- Det tar längre tid att uppnå önskat resultat
- Man bör utsesluta kraftigt missfärgande substanser under hela behandlingstiden, vilket kan innebära kaffestopp i en till flera veckor
- Kan uppfattas som krångligt och obekvämt att ha skenan i munnen en längre stundWhitening strips är en enklare variant av hemblekning som är väldigt populär på den amerikanska marknaden. Produkten är en tejpliknande plastremsa med väteperoxidgel på ena sidan som fästs på tandradens framsida och slängs efter ca 1 timmas användning. Vanligtvis säljs whitening strips i paket som räcker till ca 2 veckors behandling för både över- och underkäke. Viktigt att tillägga är att utländska fabrikat som säljs på nätet varierar kraftigt i kvalitet och säkerhet. Som tumregel ska man aldrig köpa okända tandblekningspreparat över nätet, det bästa är att rådfråga sin tandläkare.

Prisklass: $ $

Fördelar
+ Förhållandevis billigt alternativ, ingen specialgjord bettskena behövs
+ Enkelt och smidigt att använda, bara att klistra på och slänga när man är klar
+ Plastfilmen är genomskinlig och diskret och kan användas såväl på kontoret som när du är på språng eller chillar hemma i soffan

Nackdelar
- Det finns väldigt många olika fabrikat på marknaden och framförallt mycket på nätet där vissa är totalt ineffektiva, vissa ger fläckigt resultat och vissa kan vara rent utav skadliga
- Man kommer inte åt fläckar mellan och bakom tänderna lika bra som med bettskena
- Det tar längre tid att uppnå önskat resultatPeroxidfri blekning är ett produktsegment som vuxit och blivit högaktuellt i tandblekningens sfär de senaste åren, inte minst som ett resultat av att väteperoxidpreparat inte får säljas över disk inom EU*. En sådan produkt innehåller oftast en kombination av ingredienser av plackupplösande karaktär, allra vanligast är bikarbonat. Problemet med denna typ av produkter är att de nästan aldrig har kapacitet att bleka tänderna, eftersom det rent kemiskt krävs en oxiderande substans för att kunna ta bort missfärgningar som sitter inuti emaljen. Visserligen skulle en peroxidfri produkt rent teoretiskt kunna innehålla en alternativ oxiderande ingrediens som ersätter väteperoxid, men att en sådan ingrediens skulle vara bättre eller mer lämplig för tandblekning är ytterst tveksamt.

Prisklass: $ $

Fördelar
+ Billigt i jämförelse med annan blekning med väteperoxid
+ Finns tillgängligt att köpa över disk och på nätet
+ Tar bort ytliga missfärgningar, plack och smuts

Nackdelar
- Tar inte bort missfärgningar som har packats in i emaljen
- Kortvarigt resultat
- Dyrt i jämförelse med likvärdiga produkter så som tandkräm etc. (se nedan)Tandkräm och munskölj med whitening kan hittas i vartenda snabbköp numera, men frågan många ställer sig är ifall dessa har någon märkbar effekt. Eftersom munvårdsprodukter varken får eller bör innehålla väteperoxid* kan de omöjligen ta bort missfärgningar inuti emaljen så som blekning med väteperoxid gör. Även om en tandkräm skulle innehålla väteperoxid hade exponeringstiden varit för kort för att kunna ge märkbar effekt. Det en tandkräm eller munskölj kan göra är att ta bort plack och ytliga fläckar, samt motverka framtida missfärgning.

Prisklass: $

Fördelar
+ Billigast av alla nämnda kategorier
+ Motverkar framtida missfärgning
+ Tar bort ytliga missfärgningar, plack och smuts
+ Finns tillgängligt att köpa överallt

Nackdelar
- Vissa tandkrämer innehåller skadligt slipmedel, dessa bör därför inte användas dagligen
- Tar inte bort missfärgningar som har packats in i emaljen
- Kortvarigt resultat


* Produkter får maximalt innehålla 0,1% väteperoxid för att säljas i vanliga butiker, över disk eller på nätet inom EU, en koncentration som är så låg att den inte ger någon märkbar effekt.
Det finns ännu inga kommentarer till detta inlägg.
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Ange koden KAPSqR:
Kommentarer:
Fortsätt »