Så undviker du dålig andedräkt

Så undviker du dålig andedräkt


Tjej sticker ut tungan

Dålig andedräkt drabbar alla någon gång och behöver inte alltid bero på dålig munhygien, medicinering eller sjukdom. Ofta kan det kännas både obehagligt och pinsamt när detta inträffar. Vi tipsar om hur du motverkar dålig andedräkt!

Många tror att dålig andedräkt kommer från magen, men det är inte så vanligt. Lukten kommer nästan alltid från munnen. I saliven finns olika typer av bakterier som frigör illaluktande, gasformiga svavelföreningar när de bryter ner proteiner. Proteinerna kommer från maten man ätit. Det är de här svavelföreningarna som ger den karakteristiska lukt man uppfattar som dålig andedräkt.

Dom flesta borstar tänderna morgon & kväll, men efter en arbetsdag med lunch och fikaraster hinner en hel del beläggningar samlas på tungan. Men med dessa tips får du reda på vad du kan göra mer för att hålla andedräkten fräsch varje dag:

Drick mycket vatten, helst utan kolsyra.
Tumregeln är att dricka 6-8 glas vatten om dagen. Att skölja munnen med vatten och gurgla hjälper också. En torr mun är ett paradis för bakterier som orsakar dålig andedräkt.

Ät persilja.
Persilja är rik på klorofyll, som har bakteriedödande egenskaper och fungerar som deodorant för din mun.

Ät apelsin.
Citronsyran stimulerar spottkörtlarna och ökar flödet av andedräkts uppfräschande saliv. Att tugga överlag ökar flödet av saliv som avlägsnar de illaluktande bakterierna på tungan och tändernas ytor.

Tugga sockerfritt tuggummi mellan måltiderna.
Att äta eller tugga stimulerar salivproduktionen, tuggummit hjälper även till att begränsa bakterietillväxten på tänderna.

Borsta tänderna och använd gärna munskölj 2 ggr/dagen.
Munskölj hjälper till att luckra upp smuts & beläggningar mellan tänderna och hjälper på så vis tandborsten att få bort alla beläggningar lättare.

Använd tandtråd regelbundet.
Matrester fastnar lätt mellan tänderna och ner i tandköttet som bildar illaluktande gaser i munnen. Med tandtråd får du bort dessa rester, och motverkar även bildandet av plack på tänderna som kan bidrar till en dålig andedräkt.

Använd en tungskrapa.
Det bildas kontinuerligt nya bakteriebeläggningar på tungan, allt ifrån mat, dryck, tobak etc. Du håller beläggningar och ofräscha odörer borta genom att använda en tungskrapa morgon/kväll.

Förutom ovan nämnda tips vill vi även nämna några "bovar" som bidrar till dålig andedräkt;
- Starka ostar
- Kött
- Broccoli
- Lök
- Ägg
- Starkt kryddad mat
- Vitlök
- Cigaretter
- Snus

Dålig andedräkt går att motverka med ganska enkla medel och bör inte hindrar dig från en fräsch & glad munhälsa. Skulle dock ovan tips inte hjälpa eller om dålig andedräkt har blivit en långvarigt problem för dig, rekommenderar vi dig att kontakta din tandläkare.

Det finns ännu inga kommentarer till detta inlägg.
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Ange koden MtmEBY:
Kommentarer:
Fortsätt »