Studenttider

Studenttider


Studenttiden är igång och gatorna vimlar av lastbilsflak fyllda med glada, sjungande studenter. Det är en lång dag för studentfirarna, med start från tidigt morgon till sen natt. Vi tipsar er om vad som är bra att ha med i väskan/handväskan på den stora dagen.

Vi startar inlägget med lite historia om studentmössan;

I början av 1840-talet gjorde den skandinaviska studentrörelsen sin entré i samband med det första nordiska studentmötet i Uppsala år 1843. I samband med deltagandet vid studentmötet i Köpenhamn två år senare, 1845 började de svenska studenterna för första gången använda studentmössa.

Studentmössor har sedan dess haft en stor betydelse i den svenska studenttraditionen. Mössorna har använts i Sverige sedan mitten av artonhundratalet. Mössornas utseende har förändrats genom åren, dagens traditionella mössa är vit med svart skärm och strimmor i olika programfärger.

I dag brukar svenska gymnasieelever skaffa studentmössor inför avslutningen. Vissa skolor, framför allt i storstadsregionerna, brukar ha en mösspåtagningsceremoni kring valborgsmässoafton, liknande den som universiteten har. Eleverna bär sedan mössorna fram till avslutningsdagen. Moderna studentmössor har oftast brodyr med skolans eller elevens namn, varvid mössan liknar den gamla sångarmössan från skandinavismens tid. Därtill smyckas mössan gärna med personliga tillval och för att markera tillhörighet till avgångsklass, gymnasieprogram mm.

Studentmössan associeras i dag allt mer med avslutad gymnasieutbildning och till den gymnasieskola man gått på, och allt mindre till den universitetsvärld vissa av avgångseleverna är på väg till. Studentmössan har också fått ett tydligare symbolvärde för steget till vuxenvärlden.


Tips på bra saker att ha med i väskan;

  • Mobil (för att föreviga dagen med mina vänner)
  • Vattenfast penna för att kunna skriva hälsningar i varandras mössor
  • Något gött mellanmål (proteinbars för att hålla energinivån på topp)
  • Ett par sköna skor
  • Plåster
  • Vatten (för att inte bli uttorkad, ni vet vad vi menar)
  • Förbered dig på dåligt väder (regnponcho)
  • Lite puder & lipgloss (för den som önskar påbättring)
  • Dental Cleansers (Brilliant Smiles putsduk för tänderna, extra bra att fräscha upp tänderna)


Sammanfattningsvis: 
Studentdagen är en speciell dag på många vis. Dagen då man tar steget ut i vuxenlivet. Man kanske fortsätter plugget på universitet eller så vill man ut i arbetslivet eller kanske resa jorden runt..? Alla vägar är möjliga. Oavsett så är denna dagen något du förmodligen aldrig glömmer.
Njut, föreviga dagen i bilder och film men sätt inte för mycket press på att allt ska vara perfekt, det blir det vi lovar! laughing

KAMPANJ 
Vi köp av valfri produkt och summa i vår webshop medföljer en snygg beachbag och regnponcho utan extra kostnad. 
GÅ DIREKT TILL WEBSHOPEN. 


Det finns ännu inga kommentarer till detta inlägg.
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Ange koden Yp4euQ:
Kommentarer:
Fortsätt »