Svenska pärlor att besöka i sommar

Svenska pärlor att besöka i sommar


svensk sommar tjej i solen

Allt fler svenskar väljer att stanna kvar i Sverige på sommaren istället för att åka utomlands. Många svenska väljer också att besöka samma plats varje år då platsen kanske är en favorit eller kanske för att man inte vet vart man annars ska åka på semester? Man blir helt enkelt bekväm. Det finns många fina pärlor att besöka i Sverige under sommarmånaderna. Här tipsar vi om våra pärlor!


Fårö, Gotland

Nordost om Gotland ligger Fårö, Gotlands mindre grannö som på bara 8 minuter nås med gratis färja från Fårösund. Med sina underbara sandstränder, säregna natur och ståtliga raukfält är Fårö ett av Gotlands mest besökta och omtalade besöksmål. Ön har omkring 500 invånare, en siffra som ökar markant under sommarsäsongen när sommarstugor och boendeanläggningar fylls av semesterfirare. 

På Fårö finns gott om turistboende för alla smaker och plånböcker. Här finns campingar för dig som vill bo i tält, husvagn eller husbil, vandrarhem, stugbyar, pensionat och hotell. En del av anläggningarna har öppet året om.

Raukområdena vid Langhammars, Digerhuvud och Gamle hamn är några av Fårös populäraste utflyktsmål. Den musik- och bilintresserade bör heller inte missa Kutens bensin, medan filmintresserade kan få sitt lystmäte på nybyggda Bergmancenter.
På Fårö finns också några av Gotlands absolut bästa stränder. Sudersand, Norsta auren, Ekeviken och Skalasand är alla långsträckta sandstränder som passar både för vattensport och sol och bad.

 

Österlen & Ystad, Skåne

Österlen i sydöstra Skåne jämförs ofta med Provence. Hit vallfärdas konstnärer för det speciella ljuset, och i likhet med Medelhavets Riviera kantas sydöstra Skånes kust av gnistrande vita sandstränder. Exempelvis Sandhammaren och Rörums strand.

På Österlen är det slow living och slow cooking som gäller, och på de många framstående restaurangerna prioriteras närodlat och lokalproducerat. Med många charmiga byar, ett vackert och öppet landskap och ett stort utbud av kul aktiviteter och god mat, är det inte att undra på att Österlen hör till Sveriges mest älskade resmål. 

Österlens pärla, Simrishamn ligger endast 40 minuter ifrån med bil. För dig som är utan bil går det både tåg och bussar. I Simrishamn väntar färgglada små charmiga hus och ett flertal trevliga uteserveringar. Detta är en riktig sommarstad även om det bor många här under hela året.

 

Ystad är en mysig liten stad i södra Skåne med fina små hus och kullerstensgränder. Närheten till havet, naturen och ständer gör det till en idyllisk plats som lockar campare och turister från hela Norden.

Ystad brukar ses som den stad i Skåne där bebyggelse från senmedeltid till 1700-tal bevarats bäst. Gatunätet i gamla staden är i stort sett oförändrat sedan medeltiden och flera senmedeltida byggnader finns bevarade, till exempel Kemnerska gården. Apotekarhuset från 1400-talet är ett av de äldsta ännu bebodda husen i hela Skandinavien.

Ystads centrala del är väldigt mysigt med kullerstensgator, små butiker och ett stortorg där det säljs frukt & grönt och ibland även kläder. På stortorget står även den gamla kyrkan Sankta Maria.

Smygehuk, Sveriges sydligaste udde ligger cirka 30 minuter ifrån Ystad med bil. Här hittar man bland annat Sveriges sydligaste café, en småbåtshamn och Sveriges sydligaste fyr.

 

Smögen, Bohuslän

Smögen är ett gammalt fiskesamhälle som ligger i det yttersta havsbandet av Bohuslän, med en mysig atmosfär, unik bebyggelse och fina kullerstensgator som är väl bevarad är Smögen ett attraktivt resmål. Många turister besöker Smögen för att fiska och dyka, men också för att njuta av Bohusläns västligaste landskap där det salta havet möter de vackra granitklipporna.

Landets näst största fiskauktion ligger på Smögen. Här landar fiskebåtarna sina fångster av färsk fisk och skaldjur, som du något senare kan köpa i fiskaffärerna runt hörnet. Vill du själv fiska är det bara att bege sig ut på klipporna där havet tar vid, eller åka med på de populära fisketurerna som utgår från bl a Smögen.

Njut av sprallfärska Smögenräkor och andra skaldjur när du besöker ön. Här smakar dom allra bäst.

Smögenbryggan är Bohusläns i särklass mest kända turistmål. Hit kommer turister från när och fjärran för att titta på den livliga båttrafiken, shoppa i butikerna längs bryggan och avnjuta god mat på någon av restaurangerna.
Nöjeslivet på Smögen är något speciellt. Evenemangen avlöser varandra och på krogarna är stämningen alltid på topp.

10 minuters båttur från Smögen ligger ön Hållö som blivit ett mycket populärt besöksmål. Ett unikt naturreservat av granit där slipade mjuka klippor varvas med jättegrytor och andra spår från istiden. På Hållö finns fina badmöjligheter och ett av Sveriges saltaste vatten. Här kan du även besöka Hållö fyr som har öppet för besök under sommaren. Onitologhus, naturrum, kapell och vandrarhem finns också på ön.

Vill du stanna några nätter på Smögen finns allt från privatrum och stugor till vandrarhem och hotell. Smögens äldsta hotell är Hotell Smögens Hafvsbad, som stod klart 1900 och tog emot sommargäster som kom för att bada tångbad och roa sig.
Samhället Kungshamn har en broförbindelse med Smögen och anses vara centralorten i Sotenäs kommun. I Kungshamn finns det också shopping, restauranger, hotell och campingplatser. Från Kungshamns hamn kan man dessutom ta Zitabåten över till Smögen. Zitabåtarna etablerades 1927 och är ett familjeföretag som nu drivs i fjärde generationen. Båten avgår från Kungshamns hamn varje hel och halvtimma under högsäsong och lägger till direkt på den välkända Smögenbryggan.


KAMPANJ
Just nu är det kampanj på Brilliant Smiles whitening travel kit, ett ultimat kit för starka, friska och vita tänder på resan! laughing
GÅ DIREKT TILL KAMPANJ 

 

Det finns ännu inga kommentarer till detta inlägg.
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Ange koden WEtLa9:
Kommentarer:
Fortsätt »