Tandkräm utan fluor

Tandkräm utan fluor


Kvinna händer för munnen svartivit

”Fluor är idag det bästa vi har att tillgå för att motverka karies”, säger Tandläkarförbundet. Varför skulle man då vilja borsta tänderna med en tandkräm utan fluor?

Rykten på nätet säger att fluor är dåligt för din hälsa och att borsta tänderna med fluortandkräm skulle göra med skada än nytta. Men tandläkare och forskare världen över verkar inte alls hålla med. Är ryktet sant eller falskt?

Fluor, i för stora mängder, är faktiskt inte alls bra för kroppen. Men ämnet är endast farligt om man sväljer det, vilket man inte ska göra med varken fluorskölj eller fluortandkräm. De små mängder som man ev. får i sig i samband med tandborstning är ofarliga.

Det finns starka vetenskapliga bevis för att fluor är det bästa tillgängliga skyddet mot karies. Det finns inte heller något bra alternativ till fluortandkräm som har uppvisat samma kariesförebyggande effekt. Man kan såklart rengöra tänderna med tandborste och alternativa tandkrämer, men utan fluor motverkar det endast plack, inte karies. Tandvården och kariesforskare avråder från att byta ut din tandkräm till ett fluorfritt alternativ, då det är sämre för din munhälsa. Av samma anledning har Brilliant Smile fluor i alla tandkrämer!


Fun fact: Nuförtiden har Sveriges tolvåringar i genomsnitt en kariesskadad tand. Det är en tydlig förbättring jämfört med år 1960, då genomsnittet av tolvåringar hade tre kariesskadade tänder. Tandläkarförbundet intygar att den positiva skillnaden främst är tack vare införandet av fluortandkräm.
KAMPANJ
HiWhite Charcoal - köp 3, betala för 2!
Gå direkt till kampanjenDet finns ännu inga kommentarer till detta inlägg.
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Ange koden ZKeqnK:
Kommentarer:
Fortsätt »