Vita tänder till varje pris: Tandblekningens historia

Vita tänder till varje pris: Tandblekningens historia


Egyptisk staty Farao

Om du trodde att vita tänder och tandblekning är en modern trend är det dags att tänka om! Tandblekning går tusentals år tillbaka i tiden och utfördes i såväl forna Egypten som av romarna. Lyckligtvis har metoderna förbättrats sedan dess - i modern tid slipper vi ruttnande tänder och urin i tandkrämen för att få ett vitare leende.

Idag kan man finna produkter som gör tänderna vitare nästan var som helst, tandblekning är vanligare än någonsin och intresset bara växer och växer. Man kan lätt uppfatta detta som en modern trend, men faktum är att vita tänder som skönhetsideal har eftersträvats i tusentals år.

Den första varianten av tandblekning man känner till utfördes redan 2000 f.Kr. i forna Egypten. Egyptierna var som många vet väldigt utseendefixerade och ett vitt leende återspeglade såväl skönhet som social status och välstånd. På den tiden fanns inte tandborstar, man använde istället mjukare pinnar som man tuggade på och rengjorde tänderna med. För att bleka tänderna gnuggade man dem med en blandning av pulveriserad pimpsten och vinäger, vilket gav bra effekt men var inte särskilt skonsamt. Stenen slet på emaljen och när vinägern sipprade in i sprickorna kunde tänderna ruttna inifrån.

Egyptierna hade det dock bättre än romarna som blekte tänderna med gammalt urin. De allra rikaste köpte faktiskt importerat urin från Portugal som sades ge bäst effekt. Hur otrevligt det än må ha varit så fungerade det - numera vet man att ammoniak som finns i urinen är blekande.

På medeltiden och fram till 1800-talet var barberaren det närmaste en tandläkare man kunde komma. Denne utförde även tandblekningar där man slipade ner emaljen och applicerade salpetersyra på tänderna. Tänderna blev onekligen vitare, men det lär ha varit mycket smärtsamt och orsakade allvarliga frätskador som sedan resulterade i karies.

I sökandet efter bättre alternativ har människor genom tiderna provat allt från grus och kolbitar till nutidens naturliga huskurer, men det var inte förrän slutet på 1980-talet som den nuvarande generationen tandblekning började saluföras. 

Sammanfattning: Dagens tandblekning med väteperoxidgel varken fräter på tänderna eller utvinns ur utländskt urin, men tänderna blir skinande vita ändå! laughing

Önskar man inte bleka tänderna kan man istället använda Brilliant Smiles munvårdsserie, tandkräm & munskölj som med hjälp av aktiva ingredienser tar bort de ytliga missfärgningar på tänderna. Produkterna innehåller dessutom flour som motverkar karies, och en massa andra bra ingredienser som bidrar till ett starkt, friskt & vitt leende! 

KAMPANJ!
Just nu är det kampanj på Brilliant Smile REWHITE kit, 20% rabatt!

REWHITE kit är ett komplett set med tre produkter som hjälper dig få ett vitare leende. Munvårdsprodukterna är specifikt framtagna att ta bort beläggningar och fläckar från kaffe, te, tobak & rödvin. Båda produkterna innehåller dessutom fluor som ger ett dagligt skydd mot plack och karies.
GÅ DIREKT TILL KAMPANJ Det finns ännu inga kommentarer till detta inlägg.
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Ange koden AyYyxB:
Kommentarer:
Fortsätt »